Sancaktepe Belediyesi Genç Gelecek ve Mutlu Evler Merkezi, Sanat Kulübü öğrencilerini Türk İslam Sanatlarının üstatları ile buluşturdu.
Türk İslam Sanatları Paneli 25 Ekim 2017 Çarşamba günü Prof. Dr. Necmettin Erbakan Külliyesi’nde gerçekleşti. Panele Ebru Sanatçısı Fuat Başar, Hat Sanatçısı Prof. Dr. Hüsrev Subaşı ve Minyatür Sanatçısı Taner Alakuş katıldı.
Panelde ilk sözü Ebru Sanatçısı Fuat Başar aldı. Konuşmasın da, Türk sanatı ayrı İslam sanatı ayrı şeylerdir. Bunların en mükemmeli de Türk İslam sanatlarıdır diyen Başar, çünkü Türkler Müslüman olduktan sonra sanata olan bakışları da değişti. Türkler, yaptıkları sanatı önce Allah’ın sevmesi için yapıyorlar. Allah kâinatı güzel yaratmış biz de sanatımızı güzel icra edelim gözüyle bakıyorlar. Bu sanatlar Müslüman Türklerin en iyi şekilde icra edip geliştirdikleri İslam coğrafyasına has sanatlardır. Gerçek sanatçı Cenab-ı Haktır. Kullar, O’nun nasip ettiği miktarca sanatı icrâ etmeye çalışan varlıklardır. Her insan onun bir sanat şâheseridir dedi.
Minyatür Sanatçısı Taner Alakuş ise “her şeyin başı aşktır. Sevdiğiniz bir işi aşkla yaparsanız, size verebileceklerini tahayyül bile edemezsiniz. Eğer içinize bir aşk düşerse yapamayacağınız bir şey yoktur” dedi. Alakuş, sanatta başarılı olmak için materyallere de hâkim olmalısınız. Boyaların kâğıtlara, kâğıtların boyalara tepkimelerine de hâkim olmalısınız diye ifade etti. Taner Alakuş, Biz sanatı bir adım öteye götürmek istiyorsak, geçmişimizin bize hediye olduğunu kabul etmeliyiz, oradan beslenmeliyiz. Ama şuan bulunduğumuz anda da neyi iyi yapmamız gerektiğini idrak etmeli geleceğe de daha iyi seviyede bırakmalıyız diye konuştu.
Panel de son sözü alan Hattat Prof. Dr. Hüsrev Subaşı ise, bir sanat dalı ile uğraşıyorsanız sadece o sanat dalı ile ilgilenmemelisiniz. Entelektüel olmalısınız. Hat ile uğraşıyorsanız yanında edebiyatla da ilgilenmelisiniz, şiirle de ilgilenmelisiniz, tarih okumalısınız. Kısas-ı Enbiya okumayandan geleneksel sanatlar adamı olmaz. Peygamber kaidelerini bilmeden minyatürleri yorumlayamazsınız sağlıklıda algılayamazsınız. Hatta minyatürde objelere çeşitli anlamlar yüklerken hata da edersiniz. Nereye basacağınızı şaşırırsınız. Eğer dini objeleri tasarımlarınızda kullanmak istiyorsanız entelektüel birikiminiz olması gerekir dedi. Panel konuşmaların ardından üstatlara çiçek takdimi ile son buldu.

