Vektörlerle (Haşere ve Kemirgenler) Mücadele
Kentsel yerleşim alanlarında çevre ve halk sağlığının korunmasında, bulaşıcı ve salgın hastalıkların insanlar ve hayvanlar arasında hızla yayılmasına neden olan ve genel olarak vektör ismiyle anılan canlılarla mücadele önemli bir yer tutmaktadır. Hamam böcekleri, bit, pire, kene ve kemiriciler (fare, sıçan v.s) gibi vektör canlılar vücutlarında taşıdıkları sıtma, sarıhumma, hepatit, tifo, dizanteri, leptospirozis, kuş gribi, kırım kongo kanamalı ateşi, H1N1 virüsü (Domuz Gribi) gibi birçok hastalık etkenini insanlara ve diğer zararsız canlılara bulaştırabilmektedir.
Tüm bunlarla mücadele amacıyla veterinerliğimiz İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile koordineli olarak yıllık çalışma programları oluşturmakta ve belediye sınırlarımız dahilinde tespit edilmiş olan dereler, su kuyuları, fosseptik kuyular, inşaat ve bodrum suları gibi sivrisinek üremelerine müsait noktalarda Dünya Sağlık Örgütü (WHO)'nün önerileri doğrultusunda ilaçlama çalışmaları yapılmakta, halkın bu konudaki bilgi düzeyinin artırılması amacıyla afiş, broşür vs. hazırlanıp bastırılarak dağıtılmaktadır.
Sivrisineklerle Mücadele: Veterinerliğimiz, Özellikle yaz aylarında önemli bir sorun teşkil eden sivrisinek konusunda önemli çalışmalar yapmaktadır. Sivrisinekler dere, inşaat çukurları, varil, kuyu gibi durgun su birikintilerinin bulunduğu ortamlara yumurta bırakarak ürerler. Larva ve uçkun mücadelesi veterinerlik ekipleri tarafından İstanbul Büyük Şehir Belediyesi ile koordineli olarak yürütülmektedir. Haftanın 5 günü geceleri 2 aracımız uçkun mücadelesini dönüşümlü olarak bütün mahallelerimizde yapmaktadır. Ayrıca veterinerlik birimimiz yaptığı çalışmalar ile belirlediği larva kaynaklarını İstanbul Büyükşehir Belediyesinin ilgili birimlerine bildirerek mücadelenin daha rasyonel yapılmasını sağlamaktadır.
Karasineklerle Mücadele: Karasinekler çöp ve gübre atıklarının bulunduğu yerlere yumurtalarını bırakarak ürerler. Belediyemiz veterinerlik birimi ilaçlama ekibi ile pazar yerlerinde ve sokaklardaki çöp konteynerlerinde ve belirlediği gübrelik alanlarda yaptığı ilaçlamalarla karasineklerle mücadele etmektedir.
Ayrıca Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda, kurbanlık hayvan satış ve kesim yerlerinde, resmi kuruluşlara ait binalarda vs. dezenfeksiyon çalışmaları yapılmaktadır. Kentsel zararlılara karşı oluşturduğumuz ilaçlama birimimiz hafta içi her gün 8.00 – 17.00 arasında çalışmaktadır.